TISZ – Festiwal Żydowskiego Jedzenia w Warszawie
Poznanie Żydowskiej kultury a także spróbowanie smaków ich kuchni, to okazja by jeszcze bardziej ją poznać i polubić. Zobaczcie co przygotowano na pierwszym TISZ. Festiwalu w Polsce!
Jedzenie będzie wstępem do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś, nie tylko podczas tej edycji, ale także następnych.
Wielbicieli kuchni roślinnej ucieszy fakt, że pierwsza odsłona Festiwalu kuchni żydowskiej to głównie kuchnia wegańska i wegetariańska. A wszystko to za sprawą Fani Lewando, która była właścicielką lubianej restauracji w Wilnie.
Spróbujecie dań, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też na uwadze odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów. Będzie to kulinarny spektakl i wyborna uczta jednocześnie, której towarzyszyć będą degustacje alkoholi dobranych przez Katarzynę Federowicz.
TISZ Festiwal zbiegnie się z radosnym świętem Sukot, czyli odbywającym się na koniec żniw, ale też upamiętniającym 40-letnią wędrówkę Żydów przez pustynię do Ziemi Izraela.
Kiedy: 26 – 30 września 2018
Gdzie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
Szukasz noclegu?
–> noclegi w Warszawie
Zobacz również
Oceń artykuł: