TISZ – Festiwal Żydowskiego Jedzenia w Warszawie

Poznanie Żydowskiej kultury a także spróbowanie smaków ich kuchni, to okazja by jeszcze bardziej ją poznać i polubić. Zobaczcie co przygotowano na pierwszym TISZ. Festiwalu w Polsce! 
Jedzenie będzie wstępem do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś, nie tylko podczas tej edycji, ale także następnych.

Wielbicieli kuchni roślinnej ucieszy fakt, że pierwsza odsłona Festiwalu kuchni żydowskiej to głównie kuchnia wegańska i wegetariańska. A wszystko to za sprawą Fani Lewando, która była właścicielką lubianej restauracji w Wilnie.

Spróbujecie dań, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też na uwadze odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów. Będzie to kulinarny spektakl i wyborna uczta jednocześnie, której towarzyszyć będą degustacje alkoholi dobranych przez Katarzynę Federowicz.

TISZ Festiwal zbiegnie się z radosnym świętem Sukot, czyli odbywającym się na koniec żniw, ale też upamiętniającym 40-letnią wędrówkę Żydów przez pustynię do Ziemi Izraela.

Kiedy: 26 – 30 września 2018

Gdzie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin

Szukasz noclegu?
–> noclegi w Warszawie 

Opublikowano:

Autor: Zuzanna Maciejewska

Aktywna w społeczności akademickiej studentka ekonomii. Interesuje się marketingiem i copywritingiem. Na pierwszym miejscu stawia chęć rozwoju, a prywatnie miłośniczka tańca i sportu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *