Rogale świętomarcińskie – skarb Wielkopolski

Wraz z koziołkami, które codziennie w południe spotykają się na szczycie ratuszowej wieży na Starym Mieście, symbolem Poznania są także rogale świętomarcińskie. Ten słodki przysmak składa się z ciasta francuskiego wypełnionego białym makiem, marcepanem i bakaliami. Skosztować można go przez cały rok, odwiedzając Poznań i liczne piekarnie zlokalizowane na jego terenie. Jednak najwięcej rogali wypiekanych jest zwłaszcza w okresie poprzedzającym dzień oficjalnych obchodów imienin Świętego Marcina – patrona jednej z głównych ulic miasta.

Rogale świętomarcińskie – historia

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich narodziła się prawdopodobnie w drugiej połowie XIX w. Proboszcz ówczesnej poznańskiej parafii Św.Marcina chciał nakłonić wiernych, aby naśladowali oni miłosierne uczynki świętego. Św. Marcin był bowiem nie tylko człowiekiem wielkiej wiary, ale także bardzo dobrodusznym i wrażliwym na cierpienie innych. Historia zna wiele przypadków, kiedy to wykazał się wielką ofiarnością w stosunku do biednych, z czego najsłynniejszym jest ten, kiedy to podarował swój płaszcz żebrakowi w Galii. Apel kapłana przemówił do serca cukiernika Józefa Melznera. Za jego wstawiennictwem w dzień imienin świętego upieczone rogale rozdawano biednym za darmo, a bogatszym po prostu sprzedawano. Według legendy kształt rogali nawiązuje do podkowy, którą zgubił koń świętego. 

Rogal swietomarcinski 01 1024x768 - Rogale świętomarcińskie - skarb Wielkopolski
Źrodło: Rzuwig/Wikipedia.pl

Rogale świętomarcińskie – tradycyjna receptura

Dzisiaj, aby rogal mógł nazywać się świętomarcińskim, musi być wypiekany według specjalnej receptury i w określony sposób. Każda piekarnia musi przejść specjalną weryfikację i uzyskać prawo do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem Unii Europejskiej. Co ważne, takie prawo mogą dostać jedynie punkty działające na terenie Poznania i niektórych powiatów województwa wielkopolskiego. Na ten tradycyjny poznański wypiek składa się ciasto półfrancuskie, biały mak, mielone daktyle bądź figi, margaryna lub masło, a także skórka pomarańczowa i posypka z drobno posiekanych orzechów bądź migdałów. 

Poznań to nie tylko koziołki i rogale – co warto zobaczyć w Poznaniu?

Swoją wycieczkę po Poznaniu warto rozpocząć od Rogalowego Muzeum. Tam na własne oczy zobaczyć można jak powstaje ten tradycyjny poznański przysmak. Zostając na Starym Rynku, koniecznie trzeba zaliczyć spacer wzdłuż kolorowych kamienic, a także zobaczyć renesansową budowlę Ratusza, poznańską Farę, pręgierz, pomnik Bamberki oraz Zamek Cesarski. Warto też wybrać się do zlokalizowanych w pobliżu muzeów. Poza centrum też jest parę punktów, które zasługują na szczególną uwagę. W szczególności jest to Ostrów Tumski. Znajduje się tam Katedra z grobami władców piastowskich. Oprócz tego na liście polecanych atrakcji jest Palmiarnia Poznańska, Zoo, Park Cytadela. 

poznan 2383188 1920 1024x683 - Rogale świętomarcińskie - skarb Wielkopolski

Opublikowano:

Autor:

Absolwentka Turystyki i Rekreacji UAM w Poznaniu. W Noclegowo łączy wiedzę wyniesioną ze studiów z zamiłowaniem do wyszukiwania ciekawych miejsc na mapie Polski. W wolnych chwilach dużo czyta, ogląda horrory i lubi przygodowe gry komputerowe.


Oceń artykuł: