Pobyt w Zakopanem, niezależnie czy latem, czy zimą, warto umilić sobie, korzystając ze wszystkich atrakcji dostępnych w mieście i w jego okolicy. Są to przede wszystkim liczne muzea, takie jak Muzeum Tatrzańskie, zabytki architektury, z drewnianym Kościołem na Harendzie na czele.
Warto też wybrać się na wycieczkę górskimi szlakami turystycznymi, którymi dojdziemy między innymi na Kasprowy Wierch, nad Morskie Oko, do wodospadów Siklawa i Siklawica oraz do Doliny Olczyskiej. Po takim wysiłku koniecznie musimy zjeść smaczny i pożywny posiłek, zapraszamy więc do odwiedzenia Karczmy Po Zbóju serwującej potrawy kuchni regionalnej z myślą o jej miłośnikach.
Popularna i chętnie odwiedzana zakopiańska restauracja Karczma po Zbóju znajduje się w samym centrum miasta, pod adresem Krupówki 22b. Po drodze do niej możemy pospacerować Krupówkami, najpopularniejszym deptakiem Zakopanego, gdzie także panuje jedyny w swoim rodzaju klimat, naprawdę unikalna atmosfera. W tej części miasta są także liczne obiekty noclegowe, między innym pokoje w pensjonatach w Zakopanem, tanie noclegi w kwaterach prywatnych, noclegi z wyżywieniem, czyli mamy szeroki wybór noclegów w centrum Zakopanego.
Dzięki temu zyskamy bazę nie tylko do zwiedzania miasta i całego Podhala, ale również do zapoznania się z tradycyjną kuchnią tego regionu naszego kraju, która z pewnością spełni wszystkie oczekiwania. W pobliżu znajdują się liczne zabytki, jakie po obiedzie warto zobaczyć.
Karczma po Zbóju została otwarta w budynku wyglądającym na góralską chatę, stojącym w sercu Zakopanego, a ta regionalna knajpa jest czynna codziennie, przez siedem dni w tygodniu, w godzinach od 11 do 22. Zachęcamy do jej odwiedzenia, w lokalu zawsze panuje miła atmosfera, a klimatyczny nastrój potęguje przygrywająca góralska kapela. Wystrój wnętrza nawiązuje do zakopiańskich chat, kelnerzy i kelnerki szybko przynoszą zamówione dania do stolika, który, ze względu na dużą popularność lokalu, warto zarezerwować wcześniej, na konkretny termin.
Oprócz wystroju i szczególnego klimatu, do odwiedzenia tej restauracji zachęca dostępne w niej jedzenie. Jest lepsze, niż to, które już próbowaliście z potraw kuchni zakopiańskiej, a wiemy, co mówimy, biorąc pod uwagę ilość odwiedzających Karczmę gości. Lista smakowitych dań jest naprawdę długa i trudno wybrać, chociaż jedną z nich. Dlatego lepiej doradzić się obsługi, doskonale obeznanej z menu, warte szczególnego polecenia są miejscowe pierogi, a z potraw mięsnych oczywiście golonka pieczona w tradycyjnym piecu.
Wrażenia smakowe są niezapomniane, wychodzimy z pełnym żołądkiem, ale w pełni usatysfakcjonowani, a za jakiś czas na pewno jeszcze raz zajdziemy tu na obiad. To dobre miejsce na spędzenie wieczoru z rodziną lub z przyjaciółmi, jedno z najbardziej polecanych w całym mieście. Niezapomnianych chwil w nim spędzonych będzie nam brakować po urlopie.
Góralskie przysmaki ,ciekawie podane
25.06.2016