wyczyść filtry
Cena za osobę:
od {{ priceMin>0 ? priceMin : "0" }} zł do {{ priceMax<1000 ? priceMax : "1000" }} zł

Rezerwacje on-line:

Przyjazd
Wyjazd


Udogodnienia:

loading...

Noclegi Chorwacja (6264)

  • MAGDALENA

    Dramalj, Vukovarska 45
  • Villa Jadranka Pakostane

    Pakoštane, Bruna Bušića 94
  • Apartmani Mare Pirovac

    Pirovac, Dublje 22
  • Apartamenty Rukelj

    Ribarica, Drvarica 9
  • Apartamenty RUŽA

    Baska Voda, Spiline 43
  • Villa Roza

    Šolta, Purtićeva 20
  • Villa Nona - Cavtat

    Cavtat, Frankopanska 6
  • apartman Božić

    Opatija, Nova cesta 142
  • Pelješac apartamenty Orsula

    Kučište, Kućište 109
  • Villa Nova

    Vela Luka, Nova
  • VILA LAVANDA

    Rogoznica, Podvornica 3
  • Villa Antonija

    Opatija, Stube M.Krleze 2
  • Holiday Home RIVERSIDE

    Komin, Podjaruga 10
  • Villa Tana

    Jelsa, Hvar Island
  • House Drinkovic

    Jelsa, Jelsa
  • Dvori Sv. Jurja

    Gromin Dolac, Jelsa
  • Vertigo Palace

    Jelsa, Hvar Island
  • Giotto Holiday Houses

    Vrsi, Ulica Velikog Jaza, 19
2 ... 314
1 - 20 z 6264 noclegów
Noclegi  Chorwacja - <p>Planujecie wyjazd do Chorwacji? Poniżej zebraliśmy wszystkie najważniejsze informacje, kt&oacute;...

O Chorwacji

Planujecie wyjazd do Chorwacji? Poniżej zebraliśmy wszystkie najważniejsze informacje, które warto znać przed podróżą. Z pewnością ułatwią Wam zaplanowanie urlopu, zwłaszcza, jeżeli planujecie wyjazd na własną rękę.

 

Najbardziej popularne regiony turystyczne Chorwacji to leżąca na północy Istria, znajdująca się na południu Dalmacja z Riwierą Makarską oraz nieco mniej znany Kvarner. Istria posiada wiele zalet: piękne widoki, mniejsza odległość od Polski niż w przypadku Riwiery. Z kolei w tej drugiej z pewnością przywita nas jeszcze cieplejszy klimat. Istria słynie z wielu miejsc sprzyjających naturystom, właśnie tu znajdują się mini miasta, gdzie mają oni do dyspozycji kempingi, pola namiotowe, plaże, a nawet organizują swoje rejsy statkiem. Dwa najważniejsze i jednocześnie największe kurorty półwyspu Istria to Rovinj i Pula. Na przedmieściach tych miast znajdują się cudowne plaże oraz urokliwe zabudowy. Pierwsze miasteczko słynie z przepięknej starówki, którą otacza Adriatyk, zaś drugie może poszczycić się amfiteatrem wzorowanym na rzymskim koloseum.

Poniżej Istrii znajduje się region Kvarner. Najważniejszym miastem jest tutaj Rijeka. W tej części Chorwacji turyści upodobali sobie wyspy, zwłaszcza Krk, Rab oraz Ceres. W tej części kraju znajdziemy „Chorwacką ibizę”, dlatego odnajdą się tu osoby, które nie lubią się nudzić i budzą się do życia dopiero nocą. Liczne bary, jacuzzi, parkiety do zabawy to wszystko i wiele więcej czeka w miejscowości Novaljai i na plaży Zrce gdzie organizowane są dyskoteki i liczne koncerty.

Kolejnym ciekawym regionem Chorwacji jest Dalmacja. Co prawda znajduje się w większej odległości od Polski, jednak warto pokonać te dodatkowe kilometry. Morze w tej części jest bardziej nagrzane, a temperatura sprzyja prawdziwemu odpoczynkowi na plaży, z kolei prawdopodobieństwo opadów jest niewielkie. Dalmacja oferuje turystom wiele przepięknych plaż kamienistych i żwirowych, ale także możliwość wypoczynku wśród śródziemnomorskiej zieleni na przybrzeżnych skałach. W jej środkowej części warto odwiedzić takie kurorty, jak: Hvar, Makarska, Split i Trogir. Wszystkie te miejscowości oferują urokliwe starówki, nadmorskie bulwary wysadzane palmami, niewielkie porty i klimatyczne plaże. Wieczorami otwarte są bary, restauracje i kluby. Osoby poszukujące spokoju powinny wybrać apartamenty znajdujące się na przedmieściach kurortów.


Mieszkańcu Unii Europejskiej nie potrzebują wizy, by przebywać na terenie Chorwacji mniej niż 90 dni, zatem do przekroczenia granicy potrzebny będzie tylko paszport lub dowód osobisty. Walutą obowiązującą w Chorwacji jest kuna (HKR), dzieli się na 100 lip – w przeliczeniu to ok. 55 groszy, jednak coraz częściej ceny w restauracjach i hotelach w miejscowościach turystycznych podawane są również w euro i taką walutą można się posługiwać. Zabierając w podróż psa lub inne zwierzę domowe należy posiadać dla niego specjalny dokument oraz zaświadczenie o szczepieniach. Chorwaci są raczej życzliwi i pomocni, wielu z nich posługuje się językiem angielskim lub niemieckim, więc nie powinno być problemów z komunikacją. Ważne, aby nie pomylić chorwackiego z serbskim, mimo licznych podobieństw obie nacje dość mocno pilnują wyjątkowości swojej mowy.

Na przełomie lipca i sierpnia przeważnie jest bardzo gorąco, temperatury w środkowej Chorwacji dochodzą do 35 stopni. Noce również są upalne, dlatego w pokojach zazwyczaj znajduje się klimatyzacja. Trzeba pamiętać o nakryciu głowy oraz o stosowaniu kremu z wysokim filtrem przynajmniej przez pierwsze kilka dni. Chorwackie plaże są kamieniste lub żwirowe, dlatego najlepiej zabrać ze sobą karimatę lub leżak, które umożliwią komfortowy wypoczynek. Dzieci na pewno ucieszy fakt, że woda w Adriatyku jest tak przejrzysta, widoczność sięga nawet do 10 metrów. Można więc podziwiać rybki i inne stworzenia w ich naturalnym środowisku.

Dań kuchni chorwackiej można spróbować w restauracjach, gostionicach, tawernach i konobach. Z zimnych potraw słynne są: dalmatyński lub istrijski “pr-ut”, czyli sucha wędzona szynka, ser z wyspy Pag lub regionu Liki, ser owczy, “kulen” sławoński, czyli rodzaj salami z ostrą papryką oraz samoborskie lub zagorskie kiełbasy (če-njovki). Z zup trafić można na goveda juha – rosół wołowy, juha od rajcica – pomidorowa bez śmietany i riblja juha – rybna. Jeśli chodzi o dania główne to na wybrzeżu i wyspach podaje się ryby i owoce morza, a z dań mięsnych pa-ticadę (gulasz), gotowaną jagnięcinę, smażone mięsa podobne do szaszłyków (raznjici, cevapici), mielone z trzech rodzajów mięs (pljeskavica) i mięso z grila (mjesano meso na zaru). W głębi kraju jada się głównie dania mięsne: indyk z mlinci (rodzaj blin), pieczone jagnię (janjetina), młode prosię (odojak), gotowane lub smażone -trukle. Ponadto podaje się vitalac (kaszankę z jagnięcia), prosciutto (udziec ze świni z rusztu z serem owczym), kastradina (baraninę). W restauracjach jest za to niewielki wybór sałatek. Ze słodkości warto spróbować kruchych ciasteczek – paprenjak. jeśli chodzi o napoje wysokoprocentowe to Chorwacja słynie z win, szczególnie wytrawnych i półwytrawnych. Słynne są także chorwackie rakije: śliwowica, travarica (nalewka na ziołach), lozovaca.


Baza noclegowa w Chorwacji jest bardzo rozwinięta. Najtańszą alternatywą będą kempingi i pola namiotowe. Za przykładowy nocleg dla dwóch osób z namiotem zapłacimy ok. 100zł. Znajdziemy również mniejsze i większe hotele, od kameralnych z podstawowym wyposażeniem, po takie posiadające własne bary, dyskoteki, baseny, boiska czy pola golfowe. Ceny w takich miejscach mocno się wahają w zależności od lokalizacji, sezonu i udogodnień. Pośrednią i najpopularniejszą opcją są prywatne apartamenty, które najczęściej wybierają rodziny z dziećmi oraz grupy znajomych. Kwatery prywatne oznaczane są „sobe”. W czerwcu i wrześniu raczej nie ma problemu ze znalezieniem noclegu. Gorzej jest w lipcu i sierpniu, gdyż wtedy jest mnóstwo turystów i znalezienie przyzwoitego obiektu w dobrej cenie jest sporym wyzwaniem. Ceny kwater zależą od miejscowości, standardu i odległości do plaży. Z całą pewnością, rezerwując z wyprzedzeniem można znaleźć kwaterę w cenie 15 euro/osobę przy plaży. Warto przed wyjazdem sprawdzić bazę noclegową Chorwacji i zorientować się jaka jest odległość od atrakcji, morza oraz jak pobyt wygląda cenowo.

Chorwacja to świetny kierunek urlopowy. Posiadając powyższe informacje zorganizowanie pobytu będzie proste i przyjemne.

Planujecie wyjazd do Chorwacji? Poniżej zebraliśmy wszystkie najważniejsze informacje, które warto znać przed podróżą. Z pewnością ułatwią Wam zaplanowanie urlopu, zwłaszcza, jeżeli planujecie wyjazd na własną rękę.

 

Najbardziej popularne regiony turystyczne Chorwacji to leżąca na północy Istria, znajdująca się na południu Dalmacja z Riwierą Makarską oraz nieco mniej znany Kvarner. Istria posiada wiele zalet: piękne widoki, mniejsza odległość od Polski niż w przypadku Riwiery. Z kolei w tej drugiej z pewnością przywita nas jeszcze cieplejszy klimat. Istria słynie z wielu miejsc sprzyjających naturystom, właśnie tu znajdują się mini miasta, gdzie mają oni do dyspozycji kempingi, pola namiotowe, plaże, a nawet organizują swoje rejsy statkiem. Dwa najważniejsze i jednocześnie największe kurorty półwyspu Istria to Rovinj i Pula. Na przedmieściach tych miast znajdują się cudowne plaże oraz urokliwe zabudowy. Pierwsze miasteczko słynie z przepięknej starówki, którą otacza Adriatyk, zaś drugie może poszczycić się amfiteatrem wzorowanym na rzymskim koloseum.

Poniżej Istrii znajduje się region Kvarner. Najważniejszym miastem jest tutaj Rijeka. W tej części Chorwacji turyści upodobali sobie wyspy, zwłaszcza Krk, Rab oraz Ceres. W tej części kraju znajdziemy „Chorwacką ibizę”, dlatego odnajdą się tu osoby, które nie lubią się nudzić i budzą się do życia dopiero nocą. Liczne bary, jacuzzi, parkiety do zabawy to wszystko i wiele więcej czeka w miejscowości Novaljai i na plaży Zrce gdzie organizowane są dyskoteki i liczne koncerty.

Kolejnym ciekawym regionem Chorwacji jest Dalmacja. Co prawda znajduje się w większej odległości od Polski, jednak warto pokonać te dodatkowe kilometry. Morze w tej części jest bardziej nagrzane, a temperatura sprzyja prawdziwemu odpoczynkowi na plaży, z kolei prawdopodobieństwo opadów jest niewielkie. Dalmacja oferuje turystom wiele przepięknych plaż kamienistych i żwirowych, ale także możliwość wypoczynku wśród śródziemnomorskiej zieleni na przybrzeżnych skałach. W jej środkowej części warto odwiedzić takie kurorty, jak: Hvar, Makarska, Split i Trogir. Wszystkie te miejscowości oferują urokliwe starówki, nadmorskie bulwary wysadzane palmami, niewielkie porty i klimatyczne plaże. Wieczorami otwarte są bary, restauracje i kluby. Osoby poszukujące spokoju powinny wybrać apartamenty znajdujące się na przedmieściach kurortów.


Mieszkańcu Unii Europejskiej nie potrzebują wizy, by przebywać na terenie Chorwacji mniej niż 90 dni, zatem do przekroczenia granicy potrzebny będzie tylko paszport lub dowód osobisty. Walutą obowiązującą w Chorwacji jest kuna (HKR), dzieli się na 100 lip – w przeliczeniu to ok. 55 groszy, jednak coraz częściej ceny w restauracjach i hotelach w miejscowościach turystycznych podawane są również w euro i taką walutą można się posługiwać. Zabierając w podróż psa lub inne zwierzę domowe należy posiadać dla niego specjalny dokument oraz zaświadczenie o szczepieniach. Chorwaci są raczej życzliwi i pomocni, wielu z nich posługuje się językiem angielskim lub niemieckim, więc nie powinno być problemów z komunikacją. Ważne, aby nie pomylić chorwackiego z serbskim, mimo licznych podobieństw obie nacje dość mocno pilnują wyjątkowości swojej mowy.

Na przełomie lipca i sierpnia przeważnie jest bardzo gorąco, temperatury w środkowej Chorwacji dochodzą do 35 stopni. Noce również są upalne, dlatego w pokojach zazwyczaj znajduje się klimatyzacja. Trzeba pamiętać o nakryciu głowy oraz o stosowaniu kremu z wysokim filtrem przynajmniej przez pierwsze kilka dni. Chorwackie plaże są kamieniste lub żwirowe, dlatego najlepiej zabrać ze sobą karimatę lub leżak, które umożliwią komfortowy wypoczynek. Dzieci na pewno ucieszy fakt, że woda w Adriatyku jest tak przejrzysta, widoczność sięga nawet do 10 metrów. Można więc podziwiać rybki i inne stworzenia w ich naturalnym środowisku.

Dań kuchni chorwackiej można spróbować w restauracjach, gostionicach, tawernach i konobach. Z zimnych potraw słynne są: dalmatyński lub istrijski “pr-ut”, czyli sucha wędzona szynka, ser z wyspy Pag lub regionu Liki, ser owczy, “kulen” sławoński, czyli rodzaj salami z ostrą papryką oraz samoborskie lub zagorskie kiełbasy (če-njovki). Z zup trafić można na goveda juha – rosół wołowy, juha od rajcica – pomidorowa bez śmietany i riblja juha – rybna. Jeśli chodzi o dania główne to na wybrzeżu i wyspach podaje się ryby i owoce morza, a z dań mięsnych pa-ticadę (gulasz), gotowaną jagnięcinę, smażone mięsa podobne do szaszłyków (raznjici, cevapici), mielone z trzech rodzajów mięs (pljeskavica) i mięso z grila (mjesano meso na zaru). W głębi kraju jada się głównie dania mięsne: indyk z mlinci (rodzaj blin), pieczone jagnię (janjetina), młode prosię (odojak), gotowane lub smażone -trukle. Ponadto podaje się vitalac (kaszankę z jagnięcia), prosciutto (udziec ze świni z rusztu z serem owczym), kastradina (baraninę). W restauracjach jest za to niewielki wybór sałatek. Ze słodkości warto spróbować kruchych ciasteczek – paprenjak. jeśli chodzi o napoje wysokoprocentowe to Chorwacja słynie z win, szczególnie wytrawnych i półwytrawnych. Słynne są także chorwackie rakije: śliwowica, travarica (nalewka na ziołach), lozovaca.


Baza noclegowa w Chorwacji jest bardzo rozwinięta. Najtańszą alternatywą będą kempingi i pola namiotowe. Za przykładowy nocleg dla dwóch osób z namiotem zapłacimy ok. 100zł. Znajdziemy również mniejsze i większe hotele, od kameralnych z podstawowym wyposażeniem, po takie posiadające własne bary, dyskoteki, baseny, boiska czy pola golfowe. Ceny w takich miejscach mocno się wahają w zależności od lokalizacji, sezonu i udogodnień. Pośrednią i najpopularniejszą opcją są prywatne apartamenty, które najczęściej wybierają rodziny z dziećmi oraz grupy znajomych. Kwatery prywatne oznaczane są „sobe”. W czerwcu i wrześniu raczej nie ma problemu ze znalezieniem noclegu. Gorzej jest w lipcu i sierpniu, gdyż wtedy jest mnóstwo turystów i znalezienie przyzwoitego obiektu w dobrej cenie jest sporym wyzwaniem. Ceny kwater zależą od miejscowości, standardu i odległości do plaży. Z całą pewnością, rezerwując z wyprzedzeniem można znaleźć kwaterę w cenie 15 euro/osobę przy plaży. Warto przed wyjazdem sprawdzić bazę noclegową Chorwacji i zorientować się jaka jest odległość od atrakcji, morza oraz jak pobyt wygląda cenowo.

Chorwacja to świetny kierunek urlopowy. Posiadając powyższe informacje zorganizowanie pobytu będzie proste i przyjemne.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z polityką prywatności Zamknij