Przygotowanie do letniego sezonu obiektu noclegowego!

Zima i związany z nią rezerwacyjny marazm nieubłaganie dobiega końca. Większość właścicieli obiektów noclegowych w wypoczynkowych miejscowościach już zaciera ręce. Okres wakacyjny to czas, kiedy rezerwacji nie brakuje, a przygotowanie obiektu wymaga czasu – warto zawczasu podjąć działania, aby być gotowym do letniego sezonu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!

Zaktualizuj ofertę

Sprawdź swoją prezentację i upewnij się, że informacje tam zawarte są nadal aktualne. Czasami drobne zmiany umykają, a goście mogą być zawiedzeni, że rzeczywistość odbiega od opisu. Zwróć uwagę na cennik, udogodnienia oraz galerię. Jeśli zmieniałeś wystrój, warto dodać nowe zdjęcia. Zastanów się nad spójną polityką marketingową zarówno w prezentacji oferty, jak i na własnym fanpage`u oraz na swojej stronie www. Zerknij do zakładki z opiniami – czy odpowiedziałeś na wszystkie? Masz mało opinii o swoim obiekcie? Dowiedz się Jak zachęcić gości do wystawienia opinii?

Jeśli jesteś na Noclegowo ponad rok, warto zastanowić się nad uwiarygodnieniem swojej oferty i weryfikacją obiektu. Wielu gości zwraca większą uwagę na sprawdzone noclegi.

Bądź dokładny

Wiadomo, że im więcej zapytań o rezerwacje, tym lepiej. Z drugiej jednak strony, im bliżej sezonu, tym łatwiej o pomyłkę podczas ich przyjmowania. Sprawdź skrupulatnie wszystkie rezerwacje. Jesteśmy tylko ludźmi i o pomyłkę nietrudno, a overbooking nie jest dobrze odbierany przez gości. Upewnij się, że wszyscy potwierdzili przyjazd, a w prezentacji jasno zaznacz, jaki jest termin bezpłatnej anulacji. Jeśli przyjmujesz zadatki w celu potwierdzenia rezerwacji, koniecznie upewnij się, że otrzymałeś wszystkie. Zdarza się, że goście zapowiadają wcześniejszy przyjazd np. o 9 rano, bądź mają dodatkowe wymagania. Zaplanuj z wyprzedzeniem swoje działania, bądź uważnie rozdziel obowiązki swoim pracownikom. Dobra strategia to podstawa!

Generalne porządki

Terminy pozajmowane, więc nie pozostało nic innego, jak porządne sprzątanie. Przygotowanie do letniego sezonu to nie tylko aktualizacja treści. Zrób inwentaryzację swojego sprzętu. Czy wszystkie telewizory działają? Czy masz wystarczającą ilość pościeli i ręczników? Zadbaj o czystość nie tylko w pokojach, ale także w pomieszczeniach ogólnodostępnych. Warto przygotować odpowiednią ilość środków czyszczących, aby na bieżąco dbać o porządek. Masz w swoim obiekcie restaurację? Zmobilizuj swój zespół i zróbcie dokładny rekonesans wyposażenia. O kontroli zapasów chyba nie musimy wspominać, aczkolwiek warto na wszelki wypadek skontrolować sytuację. To samo tyczy się kart menu. Upewnij się, że są aktualne, a kelnerzy znają je na pamięć.

Pora sprawdzić swój obiekt i zadbać o satysfakcję gości. Jesteśmy przekonani, że odpowiednio wcześniej opracowana strategia przyniesie dobre rezultaty, a przygotowanie do letniego sezonu bardzo sprawnie minie!

Zobacz też

Popularne