Zakopane to chętnie wybierane miasto do spędzenia zarówno zimowego, jak i letniego urlopu, tłumnie odwiedzane przez turystów z naszego kraju i zagranicy. Będąc w Zakopanem, można znaleźć wiele atrakcji umilających pobyt, latem wyruszyć na wycieczkę górskimi szlakami prowadzącymi na Giewont, Kasprowy Wierch, czy do Morskiego Oka.
Zimą z kolei zaprasza Centrum Narciarskie Nosal oraz sama Gubałówka, także z licznymi trasami narciarskimi. W obu porach roku na gości czeka wyjątkowo bogata baza gastronomiczna w Zakopanem, przede wszystkim restauracje, takie jak Karczma Gazdowo Kuźnia.
Restauracja Gazdowo Kuźnia znajduje się w samym centrum miasta, na ulicy Krupówki 1 na wprost Gubałówki, a więc przy najczęściej odwiedzanym deptaku, zawsze pełnym turystów. Warto również zaznaczyć, że ta niezwykle popularna restauracja mieści się w jednym z najstarszych budynków w Zakopanem. Został zbudowany w XIX wieku, a dokładnie w 1891 roku, a początkowo mieścił się w nim pierwszy zakopiański hotel, zachwycającym swoim rustykalnym wnętrzem w góralskim stylu.
Jeśli chcemy skorzystać z tego, co oferuje Gazdowa Kuźnia i wybrać się tu na obiad, warto wcześniej zadbać o znalezienie i rezerwację noclegu w Zakopanem. Jest ich naprawdę sporo i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, a dostępne są między innymi noclegi w centrum Zakopanego, tanie noclegi w Zakopanem, czy tak poszukiwane noclegi z wyżywieniem w Zakopanem i okolicach.
Zdecydowanie warto odwiedzić tę Karczmę w miejscu, gdzie mieścił się pierwszy hotel w mieście, będącą jedną z wizytówek kulinarnych województwa małopolskiego. Ta najstarsza w Zakopanem restauracja przyciąga zapachem staropolskich dań i niepowtarzalną góralską atmosferą, także dzięki grającej na żywo kapeli.
Zaprasza nie tylko indywidualnych gości, ale i większe grupy zorganizowane, nadaje się doskonale na imprezy integracyjne dla firm, czy też uroczyste bankiety. W lokalu panuje wyjątkowo miła, serdeczna, wręcz rodzinna atmosfera, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Podczas kolejnego pobytu w Zakopanem, na pewno odwiedzicie ją jeszcze raz, pamiętajcie jednak, aby wcześniej zarezerwować sobie stolik.
Wszystkie potrawy to kuchnia oparta na niepowtarzalnych recepturach miejscowych gaździn, oferująca podhalańskie przysmaki, takie jak pieczone żeberko lub golonko na gazdowy sposób w sosie piwnym popijane herbatą po góralsku. W Karczmie zjemy także tradycyjne obiady domowe, oprócz kuchni regionalnej jest także taka, która nawiązuje do bogatej, wiekowej tradycji kuchni staropolskiej. Spośród takich potraw polecany jest przykładowo schab z grilla podawany z aromatycznym sosem winnym, a całość wieńczy równie smakowity deser.
Dobre jedzenie
25.06.2016